Snoeien en rooien
Onze controller kijkt me aan en zucht diep.
‘Ronald, het is simpel samen te vatten. Jullie besteden veel meer uren dan logisch zou zijn. Van de honderd mensen op jullie loonlijst, zijn er zeker vijf mensen werkzaam in projecten en klussen waar geen dekking voor is. Dat is de belangrijkste verklaring voor het structurele financiële tekort’.
Aangezien ik net binnen ben, spreken we af dat ik me ga verdiepen in deze situatie en dat we volgende week erop doorgaan. De dagen erna spreek ik met diverse teamleiders. We maken een inventarisatie en inderdaad, er zijn diverse mensen die werk doen waarvoor geen dekking is. Zo is er een collega die zogenaamd werkt voor de stafdienst Communicatie & Voorlichting, maar als ik contact opneem met de directeur C&V blijken daar geen (financiële) afspraken over te bestaan.
Na enkele weken is het plaatje wel helder. Er is een de loop der jaren een wildgroei ontstaan aan projecten en klussen. Medewerkers die hun oorspronkelijke taak niet meer konden of wilden vervullen, werden op een project gezet. Soms met financiering, soms zonder. Het gevolg hiervan was wel dat andere collega’s extra hard moesten werken. Ook ontstond er jaloezie en afgunst, want de collega’s wisten onderling heus wel hoe het zat.
Samen met de teamleiders maak ik een plan van aanpak. We gaan met alle betrokken mensen in gesprek. Sommige mensen snappen dat goed en met hun maken we nieuwe afspraken. Een persoon vertrekt. Een ander gaat weer ‘gewoon werk doen’. Met anderen gaat het niet zo soepel. Met een persoon ontstaat zelfs een arbeidsconflict. Maar na enkele maanden van snoeien en rooien, zijn de financiën op orde.
Welke rol vervulde ik hier?
Een tuinman zorgt ervoor dat hij in de winter het dode hout wegsnoeit. Daarmee ontstaat weer ruimte voor nieuwe aangroei. Als hij een tuin zou aanplanten en verder niet zou bijhouden, ontstaat er wildgroei. Alles woekert over elkaar heen. Dat gebeurt ook vaak in een organisatie. Als interimmanager is het goed dat je bij binnenkomst een diagnose maakt wie wat doet. En dan vooral beoordeelt in hoeverre ieders werk nog steeds nuttig is en betaald wordt. Dat levert vaak verrassende inzichten op.
Wat levert het op?
- besparingen
- eerlijke verdeling van het werk